1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
utorak, 19 april 2016

Potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava javnim ustanovama u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković, potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava, na osnovu dva javna konkursa Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine. Reč je o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama i realizaciji projekata korišćenja solarne energije za primenu tople potrošne vode u objektima javne namene.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, na osnovu prvog konkursa potpisani su ugovori sa šest aplikanata, od ukupno sedam prijavljenih. Ukupan iznos sredstava dodeljen po tom konkursu iznosi nešto više od dvadeset i jedan milion dinara, od planiranih dvadeset i sedam.

  • 19042016_Stankovic_ugovori 03

Po drugom konkursu apliciralo je sedamnaest javnih ustanova, od kojih je devet ispunilo sve tražene uslove po Konkursu. Sredsva koja su izdvojena za projekte devet aplikanata iznose 28 miliona dinara, dok je svaka ustanova izdvojila minimalno 20 odsto za realizaciju projekata.

Za realizaciju projekata se određuju primereni rokovi, od tri do šest meseci, a konkretno za ova dva konkursa rok je do kraja tekuće godine. Javne ustanove u obavezi su da raspišu javnu nabavku i obezbede realizaciju po projektu sa kojim su aplicirali. U slučaju da se pojave problemi sa javnom nabavkom ili izvođačima radova, ili kada postoje opravdani razlozi za produženje roka, potpisuju se aneksi ugovora i rokovi se produžavaju za mesec ili dva. Uglavnom, većina ustanova uspe da u predviđenom roku realizuje projekte, istakao je sekretar Stanković.

  • 19042016_Stankovic_ugovori 04

Prema projektnoj dokumentaciji koju su ustanove dostavile, utvrđeno je da će uštede koje će se postići realizacijom ovih projekata iznositi od 20-60% . Uglavnom će biti zamenjeni gas i mazut i to solarnom energijom, odnosno biomasom.

Studije