1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
petak, 20 maj 2016

Potpisani ugovori za realizaciju projekata energetski održivih farmi mlečnih krava

Novi Sad, 20. maj 2016 – U Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi mlečnih krava.
Sredstva se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, koji je bio raspisan 30. marta 2016, sa rokom dostave dokumentacije do 20. aprila 2016. godine.
Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine, Zorana Delića, ugovori su potpisani sa predstavnicima 38 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije AP Vojvodine. Ukupna sredstva po konkursu iznose 25 miliona dinara. Na konkurs se prijavilo 54 gazdinstva, a tražena sredstva iznosila su 38 miliona dinara, što je mnogo više od sredtsva koja su ovom Konkursu namenjena.
Kako je Delić izjavio, ovaj Konkurs je raspisan već treći put od 2014. godine, a cilj je da se animira što veći broj korisnika, koji će realizacijom projekta unaprediti svoje poslovanje u oblasti poljoprivrede, kao najvažnije privredne grane u Vojvodini. -Sekretarijat ovim konkursom želi da subvencioniše efikasnije korišćenje obnovljivih izvora energije, što je jedan od prioriteta, uz povećanje energetske efikasnosti, zato što će poljoprivredna gazdinstva, korišćenjem solarnih panela i energije koje ima sveže pomuženo mleko imati mogućnost da zagreva sanitarnu vodu i na taj način neće trošiti mineralne izvore energije za njeno zagrevanje.
Sekretarijat je tokom ove godine i putem drugih konkursa imao za cilj da subvencioniše mnoge izvore energije i efikasno korišćenje energije i akcenat je, pre svega, stavio na mala poljoprivredna gazdinstva, istakao je Delić.

Studije