1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

U Novom Sadu danas je održana regionalna konferencija „Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu“, na kojoj su se okupili predstavnici lokalnih samouprava koji su zaduženi za investicije i energetsku efikasnost, energetski menadzeri, kao i predstavnici osnovnih i srednjih škola u AP Vojvodini.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski je izjavio da je važno da se lokalne samouprave upoznaju sa značajem ove oblasti, koja je uvrštena i u nacionalnu strategiju razvoja. On je rekao da se energetska efikasnost podstiče putem republičkog Budzetskog fonda, koji svake godine raspolaže sa sve više finansijskih sredstava. Naveo je, takođe, da se trenutno radi i na formiranju fonda, za koji se očekuje da počne sa radom od sledeće godine sa oko 10 miliona evra, a da je značajnu podršku pružila i Evropska komisija sa bespovratnih 30 miliona evra za naredne dve godine.

„Važno je stoga da, pored toga što dodeljujemo pare za unapređenje energetske efikasnosti, imamo i merljivost i povratne rezultate i zato nam je i potreban sistem energetskih menadzera u lokalnim samoupravama i zato je važna i današnja konferencija“, naglasio je Deđanski.

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Slavoljuba Arsenijevića, ovaj sekretarijat svake godine izdvaja sredstva za podizanje energetske efikasnosti, pogotovu školskih objekata, kojih u Vojvodini, zajedno sa predškolskim ustanovama ima oko 900.

„Na današnjoj konferenciji biće predstavljen softverski kalkulator za analizu primene mera energetske efikasnosti na školskim objektima. Ovi alati su namenjeni upravo tome da pomognu ljudima u školama koji se bave uštedema, finansijama i sanacijom, da utvrde svoje prioritete, kako bi se sredstva plasirala na pravo mesto i na pravi način“, rekao je Arsenijević.

On je još dodao da je u Vojvodini u ovoj oblasti napravljen iskorak. U maju će biti raspisan novi konkurs za analizu energetske efikasnosti javnih zgrada, na kome će biti dodeljivana sredstva dobijena od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100.000 evra.

Konferenciju su organizovali Stalna konferencija gradova i opština i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji i uz podršku projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Podršku u realizaciji ovog događaja pružio je i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine.

Partneri i saradnici projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ govorili su o unapređenju regulatornog okvira u oblasti energetske efikasnosti, razvijanju alata za analizu ulaganja u obnovu škola, obuci domara i zaposlenih u školama i vrtićima, jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, funkcionisanju Platforme znanja za energetsku efikasnost i drugim aktivnostima realizovanim u okviru ovog projekta.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas ugovore vredne 70 miliona dinara za realizaciju 23 projekta štedljive rasvete u javnim ustanovama u 14 vojvođanskih opština.

Bespovratna sredstva obezbeđena su preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i to za postavljanje LED rasvete u osnovnim i srednjim školama, visokoobrazovnim i zdravstvenim institucijama, te gerontološkim i sportskim centrima.

Milićević je ovom prilikom izjavio da je u proteklih dve i po godine iz pokrajinskog budzeta izdvojeno više od 500 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti. Resorni pokrajinski sekretarijat je za tu namenu obezbedio više od 200 miliona dinara, dok je preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojeno više od 330 miliona dinara.

„Benefit ovih ulaganja je višestruk, jer će javnim ustanovama širom Vojvodine obezbediti kvalitetniju rasvetu, ali i manje troškove za električnu energiju. Istovremeno, postavljanjem savremene LED rasvete obezbeđuje se i manje zagađenje životne sredine“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je dodao da je procenjeno da će realizacijom danas uručenih ugovora biti ostvarena ušteda od oko osam i po miliona dinara na godišnjem nivou, odnosno da će potrošnja električne energije biti manja za gotovo milion kWh godišnje.

Milićević je još dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti sa ulaganjem u projekte energetske efikasnosti i pozvao lokalne samouprave da prate konkurse Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i da pripremaju dokumentaciju za projekte koji će obezbediti energetski efikasnije i kvalitetnije javne objekte.

U Novom Sadu je danas održana javna diskusija o Nacrtu Pravilnika o radu lokalnih tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, koju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Resorni sekretar Nenad Grbić je u obraćanju učesnicima diskusije, koje su činili predstavnici Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine koji svojim učešćem treba da doprinesu izradi ovog pravilnika, ukazao na značaj saobraćaja i putne mreže. Istovremeno, Grbić je ukazao da zajednička saradnja, na svim nivoima, treba da unapredi bezbednost saobraćaja u Srbiji, smanji broj saobraćajnih nezgoda, stradalih i povređenih u njima.

Ističući da je putna mreža jedna od najvažnijih kapitalnih vrednosti Republike Srbije, Grbić je podsetio da ukupno raspolažemo sa 16.500 km državnih puteva I i II reda, od čega je na teritoriji Vojvodine 3.500 km, i da njihova kapitalna vrednost iznosi preko pet milijardi evra ili preko 15 milijardi evra projektovane vrednosti.

Oko 80 odsto prevoza svih roba, kao i 90 odsto prevoza svih putnika, kako je Grbić izneo, odvija se drumskim saobraćajem.

„Sve to, s jedne strane, utiče i na konkurentnost i razvoj samih preduzeća, dovođenje stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, to donosi određene rizike o kojima govori podatak da je samo na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini bilo oko 6.933 saobraćajnih nesreća, u kojima je 178 osoba izgubilo život. Pre svega je reč o ranjivim grupama, koju čine pešaci, a prema podacima od ove godine, u saobraćaju u našoj pokrajini, život je izgubio 31 pešak“, izneo je Grbić i naglasio da je efikasno delovanje u sistemu bezbednosti saobraćaja moguće samo uz zajedničko i usaglašeno delovanje subjekata bezbednosti saobraćaja. Kao najznačajniji cilj ovih zajedničkih aktivnosti, resorni sekretar je naveo smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, kao i njihovih posledica, a posebno smanjenje stradanja ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Sekretar Grbić je poručio da će Sekretarijat i dalje podržavati ovakve inicijative Agencije za bezbednost saobraćaja, i u saradnji lokalnim samoupravama učestvovati u sufinansiranju tehničke dokumentacije i realizaciji projekata, koji imaju za cilj povećanje nivoa bezebednosti saobraćaja.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima od 2009. godine je prepoznao lokalne samouprave kao bitan element sistema saobraćaja u Republici Srbiji i, kako je još rekao načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost Branko Stamatović, obezbeđena su sredstva za finansiranje saobraćaja, a to je 30 odsto od svake naplaćene kazne na teritoriji lokalne samouprave.

„Ono što je predviđeno dopunama i izmenama Zakona je upravo Pravilnik, koji će bliže da određuje način rada i funkcionisanje lokalnih saveta. Naime, analizom lokalnih saveta je uočeno da veliko broj nije namenski trošio sredstva. Bilo je usmeravanja sredstava na probleme koji nisu iz domena bezbednosti saobraćaja, kao i nedovoljnog prepoznavanja problema u saobraćaju i njihovo nerešavanje“, rekao je Stamatović i naglasio da će se ovim Pravilnikom, o kojem se diskutuje još i u Kraljevu, Nišu i Smederevu, lokalnim samoupravama omogućiti jasnije smernice kako da se organizuju i rade efikasnije, upravljaju na osnovu podataka i analize stanja, kao i ukaže iz kojih institucija treba birati stručnjake za članove Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava.

Novine su i na planu komunikacije između ABS-a i lokalnih samouprava putem aplikacije ISU, koja će se koristiti za razmenu primera dobre prakse i drugih preporuka važanih za povećanje bezbednosti u saobraćaju na lokalu.

U okviru Dana energetike koji se održavaju na Novosadskom sajmu, danas je održana međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima energije u urbanim sredinama, koja se realizuje u okviru prekograničnog projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – XDEGREE“.

Projekat XDEGREE, sa budzetom od 1,7 miliona evra, jedan je od najvećih projekata koji se realizuju u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. Partneri na projektu su Univerzitet u Novom Sadu, JKP „Vodokanal“ iz Sombora, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. i Poljoprivredni institut Osijek.

Učestvujući na konferenciji, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je istakao da, imajući u vidu značaj energenata za razvoj privrede, ekonomije i društva, ovaj projekat, pored toga što je vredan čak 1,7 miliona evra, ima posebne vrednosti koje se ogledaju u promeni ekološko-energetske kulture i loših navika, podizanju energetske stabilnosti, efikasnosti i nezavisnosti, te zaštiti životne sredine, te da je korišćenje „zelene energije“ jedan od načina da se prevaziđu izazovi savremenog doba za sve većom potrebom za energijom.

„Srbija ima dosta komparativnih prednosti za korišćenje obnovljivih izvora energije. Kada je u pitanju solarna energija, imamo 30 odsto potencijala više u odnosu na prosek EU, ako je reč o biomasi, imamo nekih 10-tak miliona tona samo na teritoriji AP Vojvodine. Srbija sa investicijom od približno 600 miliona evra u vetroparkove deli 10. mesto u Evropi, sa zemljom kao što je Norveška. Otvoreni su vetroparkovi kod Vršca, Kule, Alibunara, a ove godine nas očekuje otvaranje dva velika vetroparka kod Kovačice i Kovina“, izneo je Grbić i naglasio da neophodnost korišćenja obnovljivih izvora energije, što promoviše i projekat XDEGREE, jeste i korišćenje evropskih fondova, što dovodi do novih modela finansiranja i ostvarivanja i ciljeva koji se, u krajnjoj liniji, svode na zaštitu životne sredine, smanjenje potrošnje i sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Vidosada Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ je istakla da je današnja konferencija značajna zbog toga što pokazuje kako se koriste fondovi EU, a projekat XDEGREE, koji je u skladu sa strategijom EU i nacionalnom strategijom kad je u pitanju energija, zbog toga što u fokusu ima dva komunalna preduzeća iz Sombora i Vinkovaca. On doprinosi ekonomskom napretku, kao i zaštiti životne sredine.

Koordinator projekta prof. dr Filip Kulić je izjavio da je projekat ušao u treću i poslednju godinu realizacije, te da su rezultati već vidljivi.

„U Vinkovcima se završava montaža solarnih elektrana, u Somboru se završava montaža kogenerativnog postrojenja čija je snaga 200 kilovata električne i 230 kilovata toplotne snage i kreće se u drugu fazu povećanja proizvodnih kapaciteta biogasnog postrojenja sa 1700 na 3000 metara kubnih biogasa na dan. Na kraju projekta, ukupna instalisana snaga treba da bude 1,24 megavata. Pored toga osnovane su i opremljene dve laboratorije: u Osijeku laboratorija za analizu kvaliteta biomase, a na novosadskom Univerzitetu je osnovana laboratorija za analizu potencijala sirovina za proizvodnju biogasa“, rekao je dr Kulić.

Danas su na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, održani i paneli posvećen biomasi i biogasu, te projektima i aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Strana 1 od 33

Studije