1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer
četvrtak, 13 april 2017 08:10

Sastanak predstavnika MGSI i PSEGS

U Beogradu, 11. aprila 2017, je održan sastanak Ministarstva za građevinarstvo saobraćaj i infrastrukturu i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Pokrajinskog sekretara, Nenada Grbića, ugostila je pomoćnica za inspekcijski nadzor u MGSI, Leposava Sojić. Sastanku su prisustvovali rukovodioci i inspektori zaduženi za resore saobraćaja, građevinarstva, transporta opasne robe i komunalnih poslova. 
 
Tema sastanka je sagledavanje aktuelnih pitanja i procena stepena rizika u poslovima inspekcijskog nadzora na osnovu stanja registrovanog tokom proteklih godinu dana od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru („Sl. glasnik RS“, br. 36/2015). Na sastanku su prihvaćene smernice budućeg koordiniranog rada republičke i pokrajinske inspekcije, nakon čega su u radu po grupama i vidovima saobraćaja usaglašene težišne aktivnosti za drugi kvartal Godišnjeg plana rada inspektora.
 

Hemijsko-medicinska škola u Vršcu učestvuje u pokrajinskom programu "Za zelenije i čistije škole u Vojvodini". Povodom tog progrma 13.03.2017. godine je obeležen Svetski dan energetske efikasnosti.
Gosti su bili Vladimir Prebiračević pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku i Klara Balog - Aranjoš savetnik za toplotnu energiju i oblast energetske efikasnosti iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku građevinarstvo i saobraćaj, Miloš Vasić član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i Marijana Golemić članica gradskog veća zadužena za područje obrazovanja iz grada Vršca. Takođe su prisustvovali i predstavnici ostalih obrazovanih ustanova u Vršcu, đaci i profesori škole, predstavnici lokalnih medija. U okviru ove oblasti škola sarađuje sa Centrom za energetsku efikasnost CEFIX čiji predstavnici iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju događaju.
Direktor škole Veljko Stojanović otvorio je obeležavanje Svetskog dana energetske efikasnosti, pozdravio je prisutne, predstavio goste i dao im je reč.
Vladimir Prebiračević pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku je predstavio prisutnima značaj energetske efikasnosti i programa "Za zelenije i čistije škole u Vojvodini". Takođe je rekao da energetska efikasnost donosi i novčane uštede kojima se može ulagati u dalje unapređivanje. Energetska efikasnost je važna za čitavu lokalnu zajednicu. Ulaganje je na početku veliko ali se tokom vremena isplati.
Miloš Vasić član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine rekao je da opština pridaje pažnju zažtiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Do sada je u okviru svojih mogućnosti pomagala finansijski i davala podršku za aktivnosti u ovoj oblasti. Naveo je primere šta je konkretno učinjeno i rekao da će i dalje nastaviti sa podrškom. Veoma važno je i podizanje ekološke svesti da građani uvide prednosti i dobrobiti koje će doneti energetska efikasnost i uopšte zaštita životne sredine.
Marijana Golemić članica gradskog veća zadužena za područje obrazovanja takođe se obratila prisutnima i pohvalila interesovanje predstavnika školskih ustanova za zaštitu životne sredine i spremnost da se uključe u program "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini". Sa podizanjem ekološke svesti najbolje je početi od najranijeg doba tako da je njihov rad veoma važan.
Koordinator u Hemijsko-medicinskoj školi za program "Zelenije i čistije škole u Vojvodini" Bojan Radeka je takođe pozdravio prisutne goste i najavio program. Dodao je da će škola ove godine biti uključena u međunarodnu akciju "Sat za našu planetu" koja je planirana za 25. mart u 20:30h.
Na programu su bile prezentacije  "Energetska efikasnosti " i "Solarni sistemi" predstavile su ih učenice III-6 odeljenja obrazovanog profila farmaceutski tehničar Marija Đorđević i Dunja Čejić,  "Reciklaža i ušteda energije" govorio je Milan Milješić II-2 obrazovanog profila tehničar za zaštitu životne sredine, " Energetska efikasnost upotrebom LED osvetljenja" Lazar Dobrosavljević II-2 i "Šta je to energetski pasoš objekta?" prezentovala je Danijela Stoiljković II-2, mentor je bila profesorka Snežana Mesicki.

U januaru 2017.godine održan je prvi sastanak partnera projekta DARLINGe u Geološkom i geofizičkom institutu Mađarske (Magyar Földtani és Geofizikiai Intézet) u Budimpešti koji je finansiran iz Programa transnacionalne saradnje Interreg Dunav 2014.-2020.Ukupna vrednost projekta iznosi 2.525.760,70 € od čega je 1.612.249,99 € sufinansirano iz ERDF fonda, a 534.646,6 € iz IPA II fonda prema Ugovoru DTP1-099-3.2. Projekat će trajati 30 meseci. Na projektu učestvuju 10 ERDF i 5 IPA partnera iz 6 zemalja (Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije) koji su predstavljeni geološkim institutima, sveučilištem, industrijom, regionalnim energetskim i razvojnim agencijama, ministarstvima i opštinama. Isto tako, na projektu učestvuje i sedam pridruženih partnera iz HU, SLO, HR i RO. Partneri i pridruženi partneri zajedno će raditi na poboljšanju energetske sigurnosti i efikasnosti u dunavskoj regiji promovisanjem održivog korištćenja postojećih dubokih geotermalnih horizonata, koji su još uvijek u velikoj meri neiskorišteni, u sektoru grejanja. Projektno područje obuhvata središnji i jugoistočni deo dunavske regije, odnosno obuhvtaa južni deo Mađarske (južni i jugoistočni deo dunavske nizije), severoistočni deo Slovenije (Pomurje i Podravina), severni deo Hrvatske (Međimurje, Hrvatsko zagorje, Posavina, Podravina, Slavonija), zapadni deo Republike Srpske te srednjišnji i severni deo Bosne i Hercegovine, seeverni deo Srbije (Vojvodina) i zapadni deo Rumunije (Banat). Površina projektnog područja je oko 92 000 km2. Glavni ciljevi projekta su:

 1. Povećati korištenje geotermalne energije i istaknuti prednosti kaskadnog korištenja geotermalne energije te jače povezati iskorištavanje geotermalne energije s tržištem daljinskog grejanja;
 2. Uspostavi tržišno primjenjiv alat koji će se sastojati od tri modula za održivo upravljanje geotermalnim sistemima.
  A moduli su:
  - vrednovanje trenutnog korištenja;
  - hodogram koji će pomoći investitorima;
  - shema geoloških rizika;
 3. Unaprediti suradnju između zainteresovanih strana (osnivanje transnacionalnog foruma) za potsticanje razvoja korištenja geotermalne energije te stvaranje jače povezanosti između zainteresovanih strana.

Kao glavni rezultat ističe se jačanje saradnje i povećavanje korištenja geotermalne energije što će unaprediti energetsku sigurnosti u sektoru daljinskog grejanja, te će učiniti dunavsku regiju manje zavisnu od uvoza fosilnih goriva.

Partneri:

 1. Magyar Földtani és Geofizikiai Intézet – HU (vodeći partner)
 2. Mannvit – HU
 3. InnoGeo – HU
 4. Külgazdasági és Külügyminisztérium – HU
 5. Geološki zavod Slovenije – SLO
 6. Lokalna energetska agencija za Pomurje – SLO
 7. Hrvatski geološki institut – HR
 8. Zagorska razvojna agencija – HR
 9. Geološki institut Rumunjske – RO
 10. S.C. TERRATECHNIK S.R.L. – RO
 11. Federalni zavod za geologiju – Sarajevo – BiH
 12. Republički zavod za geološka istraživanja – Zvornik – BiH
 13. Rudarsko –geološki fakultet, Univerziteta u Beogradu – SRB
 14. Pokrajinski sekreterijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj – SRB
 15. Opština Sremski Karlovci – SRB

Pridruženi partneri:

 1. Ministarstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo – SLO
 2. Skupnost občin Slovenije – SLO
 3. Mesna občina Murska Sobota – SLO
 4. Hrvatski operater tržišta energije – HR
 5. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – HR
 6. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – HU
 7. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - RO

Više informacija na oficijelnom sajtu projekta:  http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/darlinge

 

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV, Centralno evropski forum za razvoj CEDEF i Novosadski sajam organizuju po šesti put Međunarodne dane energetike i investicija 2017, koji će se održati 2 - 3 marta 2017.godine u Novom Sadu. Biće zastupljene sve najaktuelnije teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine.

Strana 1 od 31

Studije