1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

U okviru Dana energetike koji se održavaju na Novosadskom sajmu, danas je održana međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima energije u urbanim sredinama, koja se realizuje u okviru prekograničnog projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – XDEGREE“.

Projekat XDEGREE, sa budzetom od 1,7 miliona evra, jedan je od najvećih projekata koji se realizuju u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. Partneri na projektu su Univerzitet u Novom Sadu, JKP „Vodokanal“ iz Sombora, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. i Poljoprivredni institut Osijek.

Učestvujući na konferenciji, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je istakao da, imajući u vidu značaj energenata za razvoj privrede, ekonomije i društva, ovaj projekat, pored toga što je vredan čak 1,7 miliona evra, ima posebne vrednosti koje se ogledaju u promeni ekološko-energetske kulture i loših navika, podizanju energetske stabilnosti, efikasnosti i nezavisnosti, te zaštiti životne sredine, te da je korišćenje „zelene energije“ jedan od načina da se prevaziđu izazovi savremenog doba za sve većom potrebom za energijom.

„Srbija ima dosta komparativnih prednosti za korišćenje obnovljivih izvora energije. Kada je u pitanju solarna energija, imamo 30 odsto potencijala više u odnosu na prosek EU, ako je reč o biomasi, imamo nekih 10-tak miliona tona samo na teritoriji AP Vojvodine. Srbija sa investicijom od približno 600 miliona evra u vetroparkove deli 10. mesto u Evropi, sa zemljom kao što je Norveška. Otvoreni su vetroparkovi kod Vršca, Kule, Alibunara, a ove godine nas očekuje otvaranje dva velika vetroparka kod Kovačice i Kovina“, izneo je Grbić i naglasio da neophodnost korišćenja obnovljivih izvora energije, što promoviše i projekat XDEGREE, jeste i korišćenje evropskih fondova, što dovodi do novih modela finansiranja i ostvarivanja i ciljeva koji se, u krajnjoj liniji, svode na zaštitu životne sredine, smanjenje potrošnje i sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Vidosada Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ je istakla da je današnja konferencija značajna zbog toga što pokazuje kako se koriste fondovi EU, a projekat XDEGREE, koji je u skladu sa strategijom EU i nacionalnom strategijom kad je u pitanju energija, zbog toga što u fokusu ima dva komunalna preduzeća iz Sombora i Vinkovaca. On doprinosi ekonomskom napretku, kao i zaštiti životne sredine.

Koordinator projekta prof. dr Filip Kulić je izjavio da je projekat ušao u treću i poslednju godinu realizacije, te da su rezultati već vidljivi.

„U Vinkovcima se završava montaža solarnih elektrana, u Somboru se završava montaža kogenerativnog postrojenja čija je snaga 200 kilovata električne i 230 kilovata toplotne snage i kreće se u drugu fazu povećanja proizvodnih kapaciteta biogasnog postrojenja sa 1700 na 3000 metara kubnih biogasa na dan. Na kraju projekta, ukupna instalisana snaga treba da bude 1,24 megavata. Pored toga osnovane su i opremljene dve laboratorije: u Osijeku laboratorija za analizu kvaliteta biomase, a na novosadskom Univerzitetu je osnovana laboratorija za analizu potencijala sirovina za proizvodnju biogasa“, rekao je dr Kulić.

Danas su na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, održani i paneli posvećen biomasi i biogasu, te projektima i aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na Novosadskom sajmu, danas je otvorena manifestacija 8. Međunarodni dani energetike i investicija.

Reč je najvećem forumu za inostrane i domaće projekte u Vojvodini, koji Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a od ove godine partner je i RES fondacija.

Resorni sekretar Nenad Grbić je ovom prilikom ukazao na značaj energetskog sektora u razvoju privrede, ekonomije i društva, osvrnuvši se na predstojeće izazove i ciljeve u ovoj oblasti.

„Svakako najznačajniji izazovi, ako govorimo o samoj populaciji koja je u prethodnom veku porasla za 3,7 puta, a potreba za energentima 30 puta, govore dovoljno koliko je napora potrebno uložiti da bi se zadržali postojeći standard i komfor“, ukazao je sekretar Grbić.

On je na otvaranju ovog dvodnevnog skupa u Novom Sadu, posvećenog unapređenju energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energija, istakao da su se prilikom opredeljivanja tema ovogodišnjeg skupa, posebno imali u vidu ciljevi i direktive Evropske unije, kao i nacionalne strategije za energetiku. Grbić je istakao, kada je reč o energentima, značaj koji zauzimaju teme posvećene faktorima stabilnosti i sigurnosti snabdevanja.

Kao ključne teme, kojima će se učesnici ovog dvodnevnog skupa o energetici i modelima finansiranja u ovoj oblasti baviti, Grbić je naveo zaštitu životne sredine, zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, te sprovođenje mera energetske efikasnosti.

On je najavio i da će ovom prilikom, Sekretarijat zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj predstaviti novi projekat, čija je realizacija već započela, a reč je o Atlasu energetske efikasnosti javnih zgrada u AP Vojvodini.

Grbić je naveo da će to s jedne strane biti osnov za sagledavanje i analizu stanja, a s druge strane osnov za korišćenje evropskih fondova, kao i drugih modela finansiranja.
Govoreći o investicijama, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, naveo je da Srbija deli sa Norveškom deseto mesto u Evropi po ulaganju u izgradnju vetroparkova, a 90 posto tih investicija je na teritoriji Vojvodine.

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, istakao je da Srbija, prema referentnim podacima iz 2016. godine, ima veći procenat učešća obnovljivih izvora energije od proseka Evropske unije. On je pojasnio da su ambicije velike, ali da se mora voditi računa da to bude održiv sistem, odnosno da cena energije bude adekvatna platežnoj moći građana.

Manifestacija će osim unapređenja energetske efikasnosti u sektoru industrije i građevinarstva i primene obnovljivih izvora energija, u fokusu imati teme posvećene mehanizmima finansiranja projekta energetske efikasnosti iz međunarodnih „zelenih fondova“, kao i fondova kojim upravlja Republika Srbija, te učešću žena u oblasti energetike.

U radu foruma, po prvi put učešće uzima i Kancelarija za javno ulaganje na temu efikasnosti u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj prvi put je na jednom mestu objedinio institucije koje se bave energetikom i energetskom efikasnošću. U program je uključen i Fond za evropske poslove AP Vojvodine, a deo programa odvijaće se u saradnji s Privrednom komorom Vojvodine.

Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelj manifestacije.

Prisutnima su se na otvaranju obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i ambasador Kraljevine Danske u Republici Srbiji Anders Kristijan Hougord.

Pokrаjinski sekretаrijаt zа energetiku, građevinarstvo i saobraćaj rаspisаo Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive rasvete.

Konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na linku. Rok za podnošenje prijava 28. februar 2019.godine

Saobraćajne nezgode nisu posledica slučaja i ne dešavaju se nekome drugom. Svakog dana, a naročito u vreme praznika u saobraćaju stradaju Vaše komšije, rođaci, prijatelji ili članovi Vaših porodica.
Žurba, velike gužve, nedovoljna pažnja, vožnja pod uticajem alkohola ili sve zajedno u trenutku menja život i bez obzira da li ste izazvali nezgodu ili ste žrtva, više ništa nije isto.
Ne dozvolite da trenutak nepažnje promeni život Vama i drugim učesnicima u saobraćaju.


Srećni praznici i uspešna nastupajuća godina, u kojoj želimo da zajednički smanjimo broj saobraćajnih nezgoda i posledica koje nastaju u njima.


Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
Savet za bezbednost saobraćaja

Delegacija Pokrajinske vlade posetila je Međunarodni sajam investicija i nekretnina “Expo Real” u Minhenu, koji pruža uvid u najnovije trendove i inovacije u sektorima investicija, nekretnina i finansija. Upravo na takvoj manifestaciji, AP Vojvodina, sa svojih osam gradova, prikazuje, kroz zajednički nastup, stručnoj međunarodnoj publici najznačajnije investicione projekte.

Prezentacija infrastrukturnih potencijala AP Vojvodine za privlačenje novih ulagača na sajmu “Expo Real” - najvećem ovog tipa u Evropi, organizovana je na osnovu Sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima, koji je potpisan između Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Novog Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Vršca, Kikinde, i Privredne komore Vojvodine.

Delegaciju Pokrajinske vlade pozdravio je generalni direktor Minhenskog sajma Klaus Ditrih. Nakon otvaranja, na izložbenom prostoru AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji predvodi delegaciju, izjavio je da je Pokrajinska vlada prepoznala višestruki značaj i efikasnost organizovanog zajedničkog predstavljanja gradova i same Pokrajine na velikim sajmovima, kao što je i “Expo Real”.

„Dovođenjem novih investitora, pored otvaranja novih radnih mesta, dolazi i do transfera znanja, novih tehnologija, proizvoda i brendova, koji su nam takođe neophodni kako bi bili u korak sa svetom i kako bi obezbedili ekonomski razvoj Vojvodine. Značaj ovog sajma je i u tome što više od 70 odsto njegovih posetilaca, a bude ih između 40 i 50 hiljada, spada u kategoriju donosilaca odluka“, izjavio je Nenad Grbić i dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti aktivno da radi na poboljšanju i stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta, podizanju efikasnosti administracije i ekonomsko-pravne sigurnosti, što je od značaja ozbiljnim investitorima prilikom razmatranja potencijala Vojvodine za investiranje.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, koji je učestvovao u pripremama za nastup na ovom sajmu, koji je najveći u ovom domenu u Evropi, izjavio je da su gradovi pripremili kvalitetne projekte.

„To su najpre radne i poslovne zone, koje su prema svojoj infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti spremne za dolazak investitora, zatim grinfild i braunfild lokacije, kao i nekretnine, kao što su hoteli i drugi objekti, te projekti za ulaganje u SPA centre i razvoj turizma“, rekao je Drakulić. On je dodao da je ovaj sajam pravo mesto za susrete sa potencijalnim investitorima, posebno iz Nemačke, koja je u Vojvodini na prvom mestu po vrednosti investicija od 1,27 milijardi evra i po broju zaposlenih.

Na najvećem sajmu nekretnina i investicija u Evropi, od 8. do 10. oktobra, očekuje se više od 2.000 izlagača iz 35 zemalja, više od 40 hiljade učesnika iz 75 zemalja, a planirano je učešće i oko 500 stručnjaka u konferencijskom programu.

Strana 1 od 33

Studije