1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

utorak, 12 april 2016

Potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata ugradnje toplotnih pumpi u objektima javne namene

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković, potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata javne namene na teritoriji AP Vojvodine.

Reč je o konkursu koji je raspisivan i prethodnih godina, a zainteresovanost za ovaj konkurs, kao i rezultati primene toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata javne namene, razlog su da se Konkurs ponovi i ove godine.

Ugradnjom toplotnih pumpi podstiče se racionalnije korišćenje energije, kao i njena ušteda, pošto toplotne pumpe, prema rečima sekretara Stankovića, za jedan uloženi kilovat čas električne energije daju četiri do pet puta više toplotne energije.

  • 12042016_Ugovori_energetika_3

Reč je o obnovljivom izvoru energije, čijom se upotrebom doprinosi zaštiti životne sredine, a kao krajnji benefit, značajan za građane, predstavljaju niži računi za energiju u samim stanovima.

Na konkurs je pristiglo jedanaest prijava. Ukupna tražena sredstva iznosila su oko 84 miliona dinara. Od ukupnog broja prijava, četiri prijave su ispunile sve uslove. Problemi koji su opredelili da ostale prijave ne prođu odnosili su se na nedostatak sopstvenog učešća, ili je nedostajalo istražno pravo za korišćenje podzemnih voda, te neki drugi formalni uslov.

  • 12042016_Ugovori_energetika_1

Danas su potpisani ugovori sa Domom za duševno obolela lica u Čurugu i Novom Bečeju, zatim sa predstavnicima Javne ustanove „Heroj Pinki“ iz Sremske Mitrovice i „Banje Junaković“ iz Apatina. Ukupan iznos sredstava za realizaciju ovih projekata iznosi oko 27 miliona dinara, a vreme provrata investicija je od tri do sedam godina.

Studije