Odštampajte ovu stranicu
petak, 30 septembar 2016

Dobre pripreme za novu grejnu sezonu, rešava se i problem toplane u Senti

Novi Sad, 30. septembar 2016. - Pre početka svake grejne sezone Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj organizuje sastanke sa predstavnicima energetskih subjekata iz Vojvodine, što je, kako je na prvom od tih sastanaka održanom danas ocenio pokrajinski sekretar Nenad Grbić, prilika da predstavnici toplana i distributeri gasa iznesu svoje probleme i sugestije i da se izbegnu eventualne teškoće u distribuciji toplotne energije krajnjim korisnicima.

Sastanku su prisustvovali i podsekretar Milivoj Suvajdžin i pomoćnik sekretara Vladimir Prebiračević, kao i predstavnici toplana i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa sa teritorije AP Vojvodine, PD „Elektrovojvodina“, PD „Panonske TE-TO“, NIS, JP „Srbijagas“, Podzemnog skladišta Banatski Dvor, PU Vojvođanske toplane, kao i Pokrajinski zaštitnik građana i predstavnici Agencije za energetiku grada Novog Sada.

Prema Grbićevim rečima, osnovni cilj jeste da krajnji korisnici budu zadovoljni i da budu ispunjeni njihovi zahtevi, bilo da je u pitanju sistem naplate po kvadratu ili po tarifnom sistemu. Kada je o cenama grejanja reč, konstatovano je da nema najava njihovog povećanja, a ukazano je i na potrebu da toplane izvrše nova licenciranja. Konačno, istaknuta je i neophodnost boljeg informisanja krajnjih korisnika o značaju energetske efikasnosti, u cilju štednje i smanjenja troškova potrošene energije.

Jedan od problema o kome je danas bilo reči jeste toplana u Senti, koja je do sada bila povezana sa lokalnom šećeranom. S obzirom na to da šećerana trenutno ne radi, a ima najava da neće ni proraditi, opština Senta je od Sekretarijata zatražila podršku za što brže dobijanje dozvola i licenci i otpočinjanje saradnje sa privatnim distributerom i proizvođačem toplotne energije.

„Trenutno se zajednički zalažemo za anuliranje duga prema JP „Srbijagas“ i PD „Elektrovojvodina“, i da se za taj dug preduzmu određene mere odgovornosti. Na ovaj način, biće omogućeno da opština Senta krene od početka i da sama servisira svoje troškove. Pokrajinski sekretarijat želi da pruži podršku krajnjem potrošaču i samoj Opštini i da se iznađu rešenja da građani Sente ne trpe i da ne uđu u grejnu sezonu bez daljinskog sistema grejanja“, istakao je, tim povodom, sekretar Grbić.

GS16 1

GS16 2

GS16 3

GS16 4

GS16 5