1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

ponedeljak, 03 oktobar 2016

Otvoren vetropark u Zagajici kod Vršca

Novi Sad, 3. oktobar 2016. – Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić prisustvovao je u Zagajici kod Vršca otvaranju vetroparka „La Pikolina“ koji je u rad pušten u prisustvu ministra energetike i rudarstva Aleksandra Anatića, izvršnog direktora kompanije „Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind“ Ticijana Đovanetija i predsednice Upravnog odbora Unikredit banke za Srbiju Čile Ilhaz.
„Investicija kompanije „Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind“ ima veliki značaj kako za stanovništvo ove lokalne samouprave, tako i za AP Vojvodinu, ali i za Republiku Srbiju, jer sa svojih 6,6 megavata snage i uloženim sredstvima od 10 miliona evra predstavlja ozbiljan korak napred u pogledu same energetske politike naše zemlje“, ocenio je sekretar Grbić.
Ovom investicijom će se, prema njegovim rečima, u velikoj meri smanjiti zavisnost od uvozne energije i poboljšati bilans obnovljivih izvora energije u odnosu na fosilna goriva.
„Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj će se i ubuduće truditi da bude partner i servis građanima i privrede, a svaki investitor će dobiti punu podršku za realizaciju svojih projekata“, dodao je sekretar Grbić.
Po rečima ministra Antić investicija u ovaj vetropark predstavlja značajan iskorak naše zemlje u pravcu daleko veće zastupljenosti obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.
„Otvaranje ovog vetroparka je potvrda da smo na dobrom putu ka cilju da do 2020. godine u Srbiji 27 odsto ukupne potrošnje enregije bude iz obnovljivih izvora“, precizirao je ministar Antić.

IMG 5465

IMG 5466

IMG 5467

IMG 5468

Studije