Odštampajte ovu stranicu
utorak, 06 decembar 2016

Nenad Grbić na savetovanju inspektora za drumski saobraćaj: Preventivno delovanje u susret problemima

Novi Sad, 6. decembar 2016. – Stručni skup posvećen inspekcijskom nadzoru u oblasti drumskog saobraćaja, održan je danas u Skupštini AP Vojvodine, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Ovaj sastanak okupio je predstavnike republičkih ministarstava, pokrajinskih organa, republičke i pokrajinske inspektore, kao i predstavnike lokalnih samouprava sa teritorije Pokrajine.

Skup pod nazivom „Savetovanje inspektora u oblasti drumskog saobraćaja“ rezultat je napornog rada i zalaganja Sektora za saobraćaj i inspekcijski nadzor, tačnije Odseka za inspekcijski nadzor u saobraćaju i građevini pri Pokrajinskom sekretarijatu, koji su na ovaj način održali uspešno savetovanje koje razmatra pojedinosti iz oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, poput novina u okviru Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, posebnih odredbi o taksama prevoza.

Zahvalivši se inspektorima na velikom odzivu, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je precizirao da se u AP Vojvodini, koja čini 27,9 odsto ukupne teritorije Republike Srbije, obavlja transport i prevoz putnika u okviru 38 odsto od ukupnog prevoza putnika u zemlji.

„Zajednički cilj svih nas koji smo se okupili da diskutujemo i protumačimo Zakon na pravi način, jeste da korisnicima pružimo izvesnost, sigurnost, jedan komforniji, a nadasve, bezbedniji prevoz, bilo da je u pitanju roba ili sami putnici. Potrebno je poboljšati i komunikaciju, horizontalnu i vertikalnu koordinaciju između republičkih institucija, ministarstava, određenih pokrajinskih jedinica i lokalnih samouprava, kako bi se pružila kvalitetnija i sigurnija usluga krajnjim korisnicima. Srž i bit inspekcijskog nadzora leži upravo u preventivnom delovanju“, rekao je Grbić dodavši da su razmena iskustava, povezivanje i kvalitetna koordinacija veoma značajni u delokrugu inspekcijskog nadzora.

Resorni sekretar Grbić je istakao da postoji i velik broj neregistrovanih privrednih subjekata koji se bave prevozom roba i putnika, te da je poseban akcenat susreta stavljen i na tu značajnu oblast, te na načine prevazilaženja problema i prepreka u radu inspektora.

Učesnicima su predočene novine u okviru novog, a u odnosu na stari Zakon, ali je samo savetovanje bilo fokusirano prevashodno na iskustveni akspekt inspekcijskog nadzora i rezultata rada Gradske inspekcije za saobraćaj Novog Sada i Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Pančevo.

 06122016 energetika 3

06122016 energetika 5

06122016 energetika 6

06122016 energetika 8