1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

ponedeljak, 13 mart 2017

Obeležavanja svetskog dana energetske efikasnosti u hemijsko-medicinskoj školi u Vršcu

Hemijsko-medicinska škola u Vršcu učestvuje u pokrajinskom programu "Za zelenije i čistije škole u Vojvodini". Povodom tog progrma 13.03.2017. godine je obeležen Svetski dan energetske efikasnosti.
Gosti su bili Vladimir Prebiračević pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku i Klara Balog - Aranjoš savetnik za toplotnu energiju i oblast energetske efikasnosti iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku građevinarstvo i saobraćaj, Miloš Vasić član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i Marijana Golemić članica gradskog veća zadužena za područje obrazovanja iz grada Vršca. Takođe su prisustvovali i predstavnici ostalih obrazovanih ustanova u Vršcu, đaci i profesori škole, predstavnici lokalnih medija. U okviru ove oblasti škola sarađuje sa Centrom za energetsku efikasnost CEFIX čiji predstavnici iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju događaju.
Direktor škole Veljko Stojanović otvorio je obeležavanje Svetskog dana energetske efikasnosti, pozdravio je prisutne, predstavio goste i dao im je reč.
Vladimir Prebiračević pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku je predstavio prisutnima značaj energetske efikasnosti i programa "Za zelenije i čistije škole u Vojvodini". Takođe je rekao da energetska efikasnost donosi i novčane uštede kojima se može ulagati u dalje unapređivanje. Energetska efikasnost je važna za čitavu lokalnu zajednicu. Ulaganje je na početku veliko ali se tokom vremena isplati.
Miloš Vasić član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine rekao je da opština pridaje pažnju zažtiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Do sada je u okviru svojih mogućnosti pomagala finansijski i davala podršku za aktivnosti u ovoj oblasti. Naveo je primere šta je konkretno učinjeno i rekao da će i dalje nastaviti sa podrškom. Veoma važno je i podizanje ekološke svesti da građani uvide prednosti i dobrobiti koje će doneti energetska efikasnost i uopšte zaštita životne sredine.
Marijana Golemić članica gradskog veća zadužena za područje obrazovanja takođe se obratila prisutnima i pohvalila interesovanje predstavnika školskih ustanova za zaštitu životne sredine i spremnost da se uključe u program "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini". Sa podizanjem ekološke svesti najbolje je početi od najranijeg doba tako da je njihov rad veoma važan.
Koordinator u Hemijsko-medicinskoj školi za program "Zelenije i čistije škole u Vojvodini" Bojan Radeka je takođe pozdravio prisutne goste i najavio program. Dodao je da će škola ove godine biti uključena u međunarodnu akciju "Sat za našu planetu" koja je planirana za 25. mart u 20:30h.
Na programu su bile prezentacije  "Energetska efikasnosti " i "Solarni sistemi" predstavile su ih učenice III-6 odeljenja obrazovanog profila farmaceutski tehničar Marija Đorđević i Dunja Čejić,  "Reciklaža i ušteda energije" govorio je Milan Milješić II-2 obrazovanog profila tehničar za zaštitu životne sredine, " Energetska efikasnost upotrebom LED osvetljenja" Lazar Dobrosavljević II-2 i "Šta je to energetski pasoš objekta?" prezentovala je Danijela Stoiljković II-2, mentor je bila profesorka Snežana Mesicki.

Studije