1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

petak, 02 jun 2017

Uručene nagrade najboljim školama i vrtićima u ovogodišnjem programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

Na današnjoj manifestaciji u Pokrajinskoj vladi, uručene su nagrade vaspitno-obrazovnim institucijama, koje su proglašene najboljim u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za školsku 2016/2017. godinu.

Ovaj program realizovan je u saradnji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Cilj programa je bio razvijanje i unapređivanje rada u oblasti zaštite životne sredine u vrtićima i osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine.

Čestitajući nagrađenima, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić rekao je u svom pozdravnom obraćanju, da je najvažniji cilj projekta bio da pokušamo da kod najmlađih utičemo na promenu loših navika i da im pružimo edukaciju koja će dovesti do usvajanja nove ekološke i energetske kulture. Ukazujući da druge planete nemamo, Grbić je naveo upozoravajući primer.

„Prema nekim procenama, 2050. godine će u morima i vodama biti više plastične ambalaže nego riba. Strašan je podatak, ako znamo da danas imamo oko 100 milijardi boca koje se ne recikliraju u potpunosti, nego svega 30-tak odsto. Na to moramo da utičemo i da najmlađima ukažemo da budu bolji od nas, da čuvaju planetu Zemlju i energente koje imaju, sa osnovnim ciljem – a to je održivost“, rekao je Grbić.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak je rekla da ovaj sekretarijat punih osam godina podržava program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

„Učešćem u ovom programu učenici aktivno razmišljaju i konkretno doprinose zaštiti svog prirodnog okruženja. U prethodnih sedam godina je učestvovalo preko 60 odsto vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji AP Vojvodine, odnosno 373 ustanove. Cilj nam je da se i u narednoj školskoj godini na javni poziv za učešće u programu odazove što veći broj škola. To bi bila potvrda da su svesni ulaganja u njihovu budućnost u neugroženoj životnoj sredini“, rekla je Brankica Tabak.
Ona je navela da su u ovoj školskoj godini bile prijavljene 84 ustanove, da je nagrađeno 19 najuspešnijih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i škola za decu sa smetnjama u razvoju.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Livia Korponai je izrazila zadovoljstvo što se u proteklih osam godina ovaj program prilagođava mogućnostima i potrebama učesnika, jer je više od polovine vaspitno-obrazovnih ustanova iz Vojvodine prepoznalo značaj da briga o mikrosredini i okruženju u kojem svakodnevno boravimo postane stalni način razmišljanja i delovanja, a ne samo dok traje program.

Partneri na realizaciji ovog programa su bili Pokret gorana Vojvodine i Fondacija Riken za reciklažu limenki.

 1.1

 1.2
 
1.3

Studije