1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

sreda, 20 septembar 2017

Otvarajuća konferencija IPA projekta DREAM Railway

U  Bačalmašu u Mađarskoj 19.09.2017. godine, održana je Otvarajuća konferencija IPA projekta DREAM Railway, na kojoj su partneri na projektu Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao vodeći partner i Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina, kao prekogranični partner, prezentovali dosadašnje IPA projekte koji su realizovani DKMT Railway i HUSRB Railway, kao i aktivnosti koje će biti preduzete tokom implementacije IPA projekta DREAM Railway. Prisutne su u ime partnera na projektu pozdravili Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Ester Čokaši, direktorka Evroregionalne agencije DKMT.

Otvarajućoj konferenciji su prisustvovali predstavnici mađarskih institucija i železnice: Balaž Nemet, gradonačelnik Bačalmaša, Laslo Rideg, predsednik Generalne skupštine županije Bač–Kiškun, Atila Nađ, predstavnik mađarskih železnica,  dok su sa srpske strane su bili prisutni: Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Kern Imre, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Milan Šegan, predstavnik ''Infrastrukture železnica Srbije'' AD i Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Grada Subotice.

Realizacija ovog projekta treba da omogući unapređenje nivoa usluge železničkog putničkog i teretnog saobraćaja i poveća pristupačnost radnih mesta u ekonomskim centrima za korisnike javnog prevoza. Kao deo međunarodnih koridora pruga će stvoriti novi potencijal za transport na dugim relacijama između Evroregije i morskih luka Konstanca na Crnom moru u Rumuniji i Rijeka na Jadranskom moru u Hrvatskoj. Gledano sa regionalnog aspekta, biće uspostavlјena nova međuregionalna veza Južnog podunavlјa, regiona Velike Južne ravnice u Mađarskoj i Vojvodine u Srbiji ka Zapadnoj regiji Rumunije. Sa lokalnog aspekta, realizacijom projekta stvoriće se nova moderna međugradska veza javnog prevoza unutar DKMT Evroregije, obezbeđujući protok i mobilnost između glavnih gradskih centara područja.

 

Studije