1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

četvrtak, 26 oktobar 2017

Nenad Grbić: Sigurnost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju ciljevi budućeg „Humanog grada“

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Udruženje „Humani grad“, organizatori su 6. Međunarodnog savetovanja „U susret humanom gradu“, koje se naredna dva dana održava u Skupštini AP Vojvodine i Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

U skladu sa ovogodišnjom temom “Inteligentna mobilnost – sinergija između održive mobilnosti i novih tehnologija“, na ovom stručnom skupu biće prezentovano preko 60 naučnih i stručnih radova sa ciljem pokretanje zajedničke inicijative i podsticanja brže afirmaciji "pametne mobilnosti" u gradovima jugoistočne Evrope. 

Cilj savetovanja, čije će teme najviše biti usmerene na primenu savremenih tehnoloških inovacija u oblasti saobraćaja, prema rečima resornog sekretara Nenada Grbića, jeste da se pokaže da “pametan grad” podrazumeva “inteligentnu mobilnost” sa svim aspektima održivosti, jer je ona preduslov za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta, socijalne ravnopravnosti i poboljšanja kvaliteta životne sredine.

Grbić je ukazao da u fokusu ovakvog stručnog okupljanja treba imati na umu kao najvažnije - sigurnost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju u budućem Humanom gradu.

„Ako govorimo o ciljevima, značaju i izazovima koji su pred nama, svakako ih možemo prepoznati u Evropskoj povelji 2020, kao deo sveobuhvatnog razvoja i primene novih tehnologija o kojima će biti reči na ovom stručnom skupu. Izazovi koji traže rešenja su brojni, pogotovo kada je reč o porastu stanovništva u 21. veku, ukoliko se osvrnemo na zahteve za energentima, ali i na planu saobraćajnih usluga, koje su preko 30 puta veće, nego što je to bilo ranije“, naglasio je Grbić. On se posebno osvrnuo i na značaj koje, isto tako, zauzimaju teme o kulturi, navikama i ekološkoj svesti, na putu ka pametnim promenama u cilju unapređivanja bezbednosti svih učesnika saobraćaja u budućnosti.

Nenad Grbić je uz želje za uspešan rad učesnicima Savetovanja, naglasio da će resorni sekretarijat i dalje pružati podršku aktivnostima koje doprinose primeni novih znanja, novih tehnologija i inovacija koje doprinose boljem planiranju humanog društva.

U okviru savetovanja će, po prvi put, biti održano i nekoliko radionica koje će voditi eminentni stručnjaci iz različitih oblasti. Radionice će se baviti temama kao što su planovi održive urbane mobilnosti – POUM, biciklistička infrastruktura, urbana logistika, mobilnost starijih učesnika u saobraćaju, procena emisije polutana i buke u urbanim sredinama.

Učesnike savetovanja, koje okuplja oko 150 predstavnika različitih struktura, naučnika sa fakulteta iz okruženja, stručnu domaću i inostranu javnost, ali i građanstvo koje je danas neophodan subjekat u kreiranju saobraćajnih politika, pozdravili su i Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sad, prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Vuk Bogdanović, predsednik Programskog odbora Savetovanja, Gradimir Stefanović(The International Association of Public Transport UITP) i Vlado Babič, CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa.

Studije