1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

utorak, 23 januar 2018

Održan stručni skup posvećen novim trendovima u građevinarstvu

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, danas je u Skupštini AP Vojvodine održan stručni skup pod nazivom „Novi trendovi u građevinarstvu“.

Skup posvećen novim tehnologijama gradnje, savremenim materijalima i održivom građevinarstvu, otvorio je resorni sekretar Nenad Grbić, koji je istakao da je današnje okupljanje, pre svega motivisano potrebom za novim rešenjima u cilju unapređenja građevinarstva.

„Sekretarijat je želeo da na ovaj načinu doprinese i povezivanju italijanske kompanije „Metal.Ri“, koja je tehnologiju gradnje nosačima betonskih stubova zaštitila patentom u EU, sa našim projektantskim kućama i predstavnicima Fakulteta tehničkih nauka“, izneo je Grbić i naglasio da je za Pokrajinsku vladu značajno to što ova kompanija namerava da uloži u fabriku na teritoriji naše pokrajine, i samim tim otvori prostor i za nove dobavljače i nova radna mesta.

Grbić je istakao značaj ovakvih stručnih okupljanja, koja su po njemu najbolja mesta za razmenu znanja, kao i mogućnost za ostvarivanje saradnje u oblasti građevinarstva. On je naglasio da Sekretarijat želi da pruži podršku racionalnim rešenjima, čiji su benefiti smanjenje troškova, brža gradnja i ujedno podizanje nivoa bezbednosti građevinskih objekata.

Vito Rici, vlasnik kompanije „Metal.Ri“, koja je usavršila sistem kombinovane gradnje i proizvodnju betonskih greda, predstavio je učesnicima savetovanja tehnologiju ove gradnje koja je značajnije brža od klasične, a koju ova kompanija koristi u izgradnji zgrada, mostova, tržnih centara i drugih objekata. Rici je naveo da je najvažnije da se stručna lica u našoj zemlji upoznaju sa rešenjima u načinu gradnje ove italijanske kompanije i da ga prihvate. Sledeći krak bio bi otvaranje jedne ili dve fabrike koje bi služile na obostranu korist, kako državi i građanima Srbije tako i vlasnicima kompanije.

Učešeće na današnjem skupu uzeli su i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, koji su predstavili aktuelnu situaciju u našem građevinarstvu i održivoj gradnji.

Studije