1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

četvrtak, 01 mart 2018

Отворени 7. Међународни дани енергетике и инвестиција

Седми Међународни дани енергетике и инвестиција, који представљају највећи форум за иностране и домаће пројекте у области енергетике, једини те врсте у АП Војводини, отворени су данас у просторијама Конгресног центра Новосадског сајма.

Манифестација у организацији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарсто и саобраћаја, Централно-европског форума за развој ЦЕДЕФ и Новосадског сајма, омогућава учесницима представљање пројеката и проналажење адекватних финансијских и стручних партнера за њихову реализацију, стимулише већа улагања у сектор, јача конкурентност локалних средина и подстиче локални развој широм региона.

„Кључна тема овогодишњег форума биће енергетска ефикасност са својим моделима финасирања, а поред тога бавићемо се значајем ветропракова, имајући пре свега у виду снагу и перспективу ветропаркова Војводине, с обзиром на то да ће преко 90 одсто свих ветропаркова у Србији наћи своју локацију у Војводини,“ поручио је покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић.

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић, истакао је да су енергетика и инвестиције нераскидива спрега, која је у овом тренутку у Србији потпуно усаглашена.

„Узимајући у обзир све оно кроз шта је наше друштво прошло у протеклих неколико деценија, Србија данас мора крупним кораком да уђе у велики инвестициони циклус који се огледа управо у енергетици“, поручио је Антић, подсетивши да је у овом тренутку више од три милијарде евра усмерено ка иневстицијама у енергетици,што предстваља највећи инвестициони циклус у коме се Србија налази у последње четири деценије.

Циљ Међународних дана енергетике и инвестиција је да подстакне пословне контакте и сарадњу свих актера у областима којима је скуп посвећен, да омогући упознавање потенцијалних инвеститора са инвестиционим пројектима и тако стимулише све веће инвестирање у енергетски сектор, индустријске паркове и изградњу пречистача отпадних вода, да представи напредне технологије и облике финансирања енергетскиих пројеката.

Током дводневног скупа на коме ће се представити 40 компанија - излагача, планирано је 25 конференција, радионица и других догађаја.

Свечаном отварању присуствовали су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, покрајински секретар за финансије, Смиљка Јовановић, министар за економске и трговинске послове у амбасади Грчке у Београду, Хараламбос Кунакалис, генерални директор ЈП „Србијагас“-а Душан Бајатовић, председница ЦЕДЕФ-а, Ана Бован, и други.

Studije