1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

sreda, 14 mart 2018

Грбић: Циљ нам је улагање у штедљиву и квалитетнију расвету свих јавних установа

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић уручио је данас представницима 18 јавних установа са територије АП Војводине, уговоре у вредности од 57,5 милиона динара, намењених за реализацију пројеката штедљиве расвете.

Бесповратна средства на овом конкурсу у 2018. години добило је девет основних школа : у Темерину, Новом Бечеју, Ади, Беочину, Кули, Суботици, Каћу, Гложану и Силбашу, предшколска установа у Беочину, домови здравља у Беочину и Тителу, геронтолшки центар у Суботици и дом за старе у Молу. Право на ова средства су остварили и Пољопривредни факултет и Факултет за спорт и физичко васпитање, те Висока пословна школа струковних студија у Новом Саду, као и Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици.

Према речима Ненада Грбића, мера енергетске ефикасности, коју Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај спроводи сваке године, значајна је, пре свега, јер се растерећују буџети локалних самоуправа и јавних установа, па се преостала средства могу преусмерити за реализацију других, приоритетних активности.

„ Имајући у виду значај и уштеде у сфери енергетске ефикасности, ми смо повећали доделу средстава за ову намену, и уместо прошлогодишњих 55 милиона динара, у 2018. смо издвојили два и по милиона више. Трудићемо се да и убудуће овај програм више оснажимо“, нагласио је Грбић и додао да ће реализацијом данашњих уговора, остварена уштеда за електричну енергију износити око 7,5 милиона динара на годишњем нивоу. Како је нагласио, одређени ефекти оствариће се и у погледу смањења емисије штетних гасова за око 59 одсто.

Грбић је указао да у нашој покрајини свега три одсто јавних установа има лед расвету. Такође, на сваких сто јавних установа, тек три располаже аутоматским сyстемом управљања расветом. Зато, како је ресорни секретар навео, има још много простора за уштеду и истовремено увођење квалитетније расвете.

 

Studije