1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

utorak, 16 oktobar 2018

Nenad Grbić o investicijama i unapređenju bezbednosti u saobraćaju na Međunarodnom sajmu saobraćaja

„Ulaganje u infrastrukturu u svim vidovima saobraćaja od ogromnog je značaja za razvoj ekonomije, posebno ako se u vidu imaju troškovi dopreme, distribucije i logistike koji u razvijenim zemljama „opterećuju“ cenu proizvoda do 10 odsto, a kod nas i do 30 odsto“, izjavio je danas pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić učestvujući na panel diskusiji posvećenoj investicijama i unapređenju bezbednosti u saobraćaju na Međunarodnom sajmu saobraćaja - Traffic Solution Expo, koji se održava od 16. do 18. oktobra na Novosadskom sajmu.

Grbić je rekao da Pokrajinska vlada i resorni pokrajinski sekretarijat prepoznaju značaj koji za privredu imaju investicije u saobraćajnu infrastrukturu, jer ovaj sektor zapošljava oko 117.000 ljudi u 32.000 preduzeća i da će nastaviti da daju podršku izradi tehničke dokumentacije, kao bitnom preduslovu za realizaciju značajnijih investicija u drumskom, kao dominantnom vidu saobraćaja, ali i u železničkom i vodnom, gde u Vojvodini postoje značajni potencijali.

„Čak 90 odsto prevoza putnika i 80 odsto prevoza robe kod nas je u drumskom saobraćaju i to negativno utiče i na bezbednost u saobraćaju i na zagađenje životne sredine. Iako se u Vojvodini beleži trend pada broja saobraćajnih nesreća, time se ne možemo zadovoljiti, sve dok se mere hiljadama i zato moramo delovati zajedno na unapređenju bezbednosti u saobraćaju, posebno najmlađih učesnika“, rekao je Grbić.

Govoreći o značajnijim projektima, Grbić je naveo projekte dvokolosečne pruge Beograd-Budimpešta, Fruškogorskog koridora, Banatske magistrale, Sentandrejskog bulevara u Novom Sadu, kao i pojačano održavanje državnih puteva, izdvojivši aktuelnu izradu dokumentacije za obnovu puta od Begeča do Bačke Palanke i od Petrovaradina do Sremskih Karlovaca, a koju finansira Pokrajina. Naveo je, takođe, i izradu dokumentacije za deonicu pruge Subotica-Baja, čime će biti kompletirana tehnička dokumentacija za celu prugu od Segedina, preko Subotice do Baje, što se finansira iz bespovratnih sredstava EU u vrednosti od tri miliona evra.

Organizatori Međunarodnog sajma saobraćaja su Public connection, NAVAK - Nacionalna vozačka akademija i Kongresni centar Master Novosadskog sajma i na njemu su predstavljeni aktuelni projekti, koji doprinose unapređenju saobraćaja, kao i bezbednosti u njemu, kao i različite vrste proizvoda, programa, tehnologija i usluga u ovoj oblasti.

Inženjerska komora Srbije uvrstila je ovaj sajam u program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, a učesnici današnjeg panela bili su sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i predstavnici Grada Novog Sada i Koridora Srbije.

Studije