1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

četvrtak, 28 mart 2019

Održana javna rasprava o unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima

U Novom Sadu je danas održana javna diskusija o Nacrtu Pravilnika o radu lokalnih tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, koju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Resorni sekretar Nenad Grbić je u obraćanju učesnicima diskusije, koje su činili predstavnici Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine koji svojim učešćem treba da doprinesu izradi ovog pravilnika, ukazao na značaj saobraćaja i putne mreže. Istovremeno, Grbić je ukazao da zajednička saradnja, na svim nivoima, treba da unapredi bezbednost saobraćaja u Srbiji, smanji broj saobraćajnih nezgoda, stradalih i povređenih u njima.

Ističući da je putna mreža jedna od najvažnijih kapitalnih vrednosti Republike Srbije, Grbić je podsetio da ukupno raspolažemo sa 16.500 km državnih puteva I i II reda, od čega je na teritoriji Vojvodine 3.500 km, i da njihova kapitalna vrednost iznosi preko pet milijardi evra ili preko 15 milijardi evra projektovane vrednosti.

Oko 80 odsto prevoza svih roba, kao i 90 odsto prevoza svih putnika, kako je Grbić izneo, odvija se drumskim saobraćajem.

„Sve to, s jedne strane, utiče i na konkurentnost i razvoj samih preduzeća, dovođenje stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, to donosi određene rizike o kojima govori podatak da je samo na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini bilo oko 6.933 saobraćajnih nesreća, u kojima je 178 osoba izgubilo život. Pre svega je reč o ranjivim grupama, koju čine pešaci, a prema podacima od ove godine, u saobraćaju u našoj pokrajini, život je izgubio 31 pešak“, izneo je Grbić i naglasio da je efikasno delovanje u sistemu bezbednosti saobraćaja moguće samo uz zajedničko i usaglašeno delovanje subjekata bezbednosti saobraćaja. Kao najznačajniji cilj ovih zajedničkih aktivnosti, resorni sekretar je naveo smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, kao i njihovih posledica, a posebno smanjenje stradanja ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Sekretar Grbić je poručio da će Sekretarijat i dalje podržavati ovakve inicijative Agencije za bezbednost saobraćaja, i u saradnji lokalnim samoupravama učestvovati u sufinansiranju tehničke dokumentacije i realizaciji projekata, koji imaju za cilj povećanje nivoa bezebednosti saobraćaja.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima od 2009. godine je prepoznao lokalne samouprave kao bitan element sistema saobraćaja u Republici Srbiji i, kako je još rekao načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost Branko Stamatović, obezbeđena su sredstva za finansiranje saobraćaja, a to je 30 odsto od svake naplaćene kazne na teritoriji lokalne samouprave.

„Ono što je predviđeno dopunama i izmenama Zakona je upravo Pravilnik, koji će bliže da određuje način rada i funkcionisanje lokalnih saveta. Naime, analizom lokalnih saveta je uočeno da veliko broj nije namenski trošio sredstva. Bilo je usmeravanja sredstava na probleme koji nisu iz domena bezbednosti saobraćaja, kao i nedovoljnog prepoznavanja problema u saobraćaju i njihovo nerešavanje“, rekao je Stamatović i naglasio da će se ovim Pravilnikom, o kojem se diskutuje još i u Kraljevu, Nišu i Smederevu, lokalnim samoupravama omogućiti jasnije smernice kako da se organizuju i rade efikasnije, upravljaju na osnovu podataka i analize stanja, kao i ukaže iz kojih institucija treba birati stručnjake za članove Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava.

Novine su i na planu komunikacije između ABS-a i lokalnih samouprava putem aplikacije ISU, koja će se koristiti za razmenu primera dobre prakse i drugih preporuka važanih za povećanje bezbednosti u saobraćaju na lokalu.

Studije