1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

četvrtak, 18 april 2019

Sedamdeset miliona dinara za štedljivu rasvetu u javnim ustanovama

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas ugovore vredne 70 miliona dinara za realizaciju 23 projekta štedljive rasvete u javnim ustanovama u 14 vojvođanskih opština.

Bespovratna sredstva obezbeđena su preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i to za postavljanje LED rasvete u osnovnim i srednjim školama, visokoobrazovnim i zdravstvenim institucijama, te gerontološkim i sportskim centrima.

Milićević je ovom prilikom izjavio da je u proteklih dve i po godine iz pokrajinskog budzeta izdvojeno više od 500 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti. Resorni pokrajinski sekretarijat je za tu namenu obezbedio više od 200 miliona dinara, dok je preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojeno više od 330 miliona dinara.

„Benefit ovih ulaganja je višestruk, jer će javnim ustanovama širom Vojvodine obezbediti kvalitetniju rasvetu, ali i manje troškove za električnu energiju. Istovremeno, postavljanjem savremene LED rasvete obezbeđuje se i manje zagađenje životne sredine“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je dodao da je procenjeno da će realizacijom danas uručenih ugovora biti ostvarena ušteda od oko osam i po miliona dinara na godišnjem nivou, odnosno da će potrošnja električne energije biti manja za gotovo milion kWh godišnje.

Milićević je još dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti sa ulaganjem u projekte energetske efikasnosti i pozvao lokalne samouprave da prate konkurse Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i da pripremaju dokumentaciju za projekte koji će obezbediti energetski efikasnije i kvalitetnije javne objekte.

Studije