1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

četvrtak, 18 april 2019

Konferencija o unapređenju energetske efikasnosti u zgradarstvu

U Novom Sadu danas je održana regionalna konferencija „Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu“, na kojoj su se okupili predstavnici lokalnih samouprava koji su zaduženi za investicije i energetsku efikasnost, energetski menadzeri, kao i predstavnici osnovnih i srednjih škola u AP Vojvodini.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski je izjavio da je važno da se lokalne samouprave upoznaju sa značajem ove oblasti, koja je uvrštena i u nacionalnu strategiju razvoja. On je rekao da se energetska efikasnost podstiče putem republičkog Budzetskog fonda, koji svake godine raspolaže sa sve više finansijskih sredstava. Naveo je, takođe, da se trenutno radi i na formiranju fonda, za koji se očekuje da počne sa radom od sledeće godine sa oko 10 miliona evra, a da je značajnu podršku pružila i Evropska komisija sa bespovratnih 30 miliona evra za naredne dve godine.

„Važno je stoga da, pored toga što dodeljujemo pare za unapređenje energetske efikasnosti, imamo i merljivost i povratne rezultate i zato nam je i potreban sistem energetskih menadzera u lokalnim samoupravama i zato je važna i današnja konferencija“, naglasio je Deđanski.

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Slavoljuba Arsenijevića, ovaj sekretarijat svake godine izdvaja sredstva za podizanje energetske efikasnosti, pogotovu školskih objekata, kojih u Vojvodini, zajedno sa predškolskim ustanovama ima oko 900.

„Na današnjoj konferenciji biće predstavljen softverski kalkulator za analizu primene mera energetske efikasnosti na školskim objektima. Ovi alati su namenjeni upravo tome da pomognu ljudima u školama koji se bave uštedema, finansijama i sanacijom, da utvrde svoje prioritete, kako bi se sredstva plasirala na pravo mesto i na pravi način“, rekao je Arsenijević.

On je još dodao da je u Vojvodini u ovoj oblasti napravljen iskorak. U maju će biti raspisan novi konkurs za analizu energetske efikasnosti javnih zgrada, na kome će biti dodeljivana sredstva dobijena od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100.000 evra.

Konferenciju su organizovali Stalna konferencija gradova i opština i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji i uz podršku projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Podršku u realizaciji ovog događaja pružio je i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine.

Partneri i saradnici projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ govorili su o unapređenju regulatornog okvira u oblasti energetske efikasnosti, razvijanju alata za analizu ulaganja u obnovu škola, obuci domara i zaposlenih u školama i vrtićima, jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, funkcionisanju Platforme znanja za energetsku efikasnost i drugim aktivnostima realizovanim u okviru ovog projekta.

Studije