1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

sreda, 16 oktobar 2019

Treći sajam saobraćaja dobra prilika za strateško sagledavanje problema, izazova i projekata u toj oblasti

Treći sajam saobraćaja pod nazivom TRAFFIC SOLUTIONS EXPO 2019. otvoren je danas na Novosadskom sajmu. Pored izlagačkog dela manifestacije, tokom tri sajamska dana, od 16. do 18. oktobra, na programu će biti panel-diskusije, okrugli stolovi, tribine i prezentacije, sa ciljem da se što efikasnije povežu predstavnici lokalnih samouprava i privrede, primenom različitih rešenja za unapređenje saobraćaja.

Cilj Sajma, koji se i ove godine bavi stručnim i tržišno orijentisanim temama, jeste stvaranje poslovne platforme koja objedinjuje investitore, resorne institucije i organizacije i donosioce odluka na nacionalnom i lokalnom nivou sa privrednim sektorom, s obzirom na to da oblast putne privrede beleži stalan rast.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, podršku Sajmu su pružili Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Pokrajinski sekretar Nenad Grbić obratio se prisutnima kao učesnik otvarajući panel-diskusije na temu investicija u saobraćaju i niskogradnji u Republici Srbiji i regionu. On je istakao značaj saobraćaja za razvoj ekonomije i društva u celini, budući da je u toj privrednoj grani zaposleno oko 120.000 ljudi i da posluje čak 32.000 preduzeća. Grbić je dodao da na teritoriji AP Vojvodine dominira drumski saobraćaj sa 80 odsto u prevozu robe i čak 90 odsto u prevozu putnika.

,,Saobraćaj je veoma značajan za privlačenje direktnih stranih investicija. Bitna stavka jeste formiranje cene, odnosno zavisnih troškova, koji u našoj zemlji zbog konkurentnosti i lošije saobraćajne infrastrukture, čine i do 30 odsto. Republička i Pokrajinska vlada unapređuju vodeni saobraćaj, prevashodno lučku infrastrukturu, a u toku je i izgradnja brze dvokolosečne pruge između Beograda i Budimpešte. U pokrajini se sprovodi nekoliko IPA prekograničnih projekata, pre svega na Begeju i Tisi u izgradnji prevodnica, kao i sidrišnog pristaništa u Zrenjaninu, a sprovodi se i projekat čiji smo nosilac, a to je izrada tehničke dokumentacije za prugu Subotica–Baja“, rekao je sekretar Grbić.

Sajam saobraćaja, usklađen sa ciljevima Novosadskog sajma s obzirom na to da je generator razvoja privrede, prevashodno je namenjen stručnoj javnosti u oblasti saobraćaja i transporta, kao i donosiocima odluka, predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija i fondova koji investiraju u saobraćajnu infrastrukturu, obrazovnim ustanovama i strukovnim organizacijama, te široj društvenoj javnosti, kako bi se što potpunije sagledali problemi i izazovi unutar ove i srodnih oblasti.
Izlagači na ovogodišnjem Sajmu saobraćaja su proizvođači, uvoznici i pružaoci različitih usluga iz svih vidova saobraćaja, a u okviru raznih izlagačkih oblasti, poput planova razvoja u saobraćaju, saobraćajnog inženjeringa, izgradnje i održavanja saobraćajne infrastrukture, mehanizacije, signalizacije, logistike i sl.

Poseban akcenat je u stručnoj javnosti stavljen i na sisteme i opremu za projektovanje, upravljanje, merenje, praćenje i kontrolu saobraćaja, planiranje i organizaciju prevoza, vozila i prateće opreme, stručnu edukaciju i osiguranje putnika, robe, vozila i opreme u saobraćaju.

Sajam saobraćaja se održava u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, a ulaz za sve posetioce je besplatan. Najavljen je i Četvrti sajam saobraćaja, koji će biti održan od 14. do 16. oktobra 2020. godine.

Studije