1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

sreda, 18 novembar 2020

Ognjen Bjelić prisustvovao svečanom početku rada postrojenja "Duboka prerada"

Danas je svečano obeležen početak rada postrojenja „Duboka prerada“, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor „Gaspromnjefta“ Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović deaktivirali siguronosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Svečanosti obeležavanja povodom početka rada ovog postrojenja prisustvovali su i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Projekat „Duboke prerade“ je kapitalna investicija NIS-a, u koju je uloženo više od 300 miliona evra. Završetkom ovog projekta, kako je Naftna industrija Srbije već istakla Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmodernijih i "najzelenijih" u regionu.

Početak rada ovog postrojenja, kako je danas istaknuto, donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. U skladu sa svojim nadležnostima Pokrajinski sekretarijat je u prethodnih četiri godine izdao preko 20 različitih akata koji se tiču projekta Duboke prerade, pri čemu je omogućena stručna podrška predstavnicima NIS-a u procesu ishodovanja dozvola.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

"Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije", rekao je Vučić.

Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

"Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene", primetio je Vučić. povodom postrojenja, čija je gradnja počela pre tri godine.

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.
Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaća stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gaspromnjeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Studije