1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cover

utorak, 09 mart 2021

Otvoren Regionalni centar za energetsku efikasnost

Zrenjanin, 9. mart 2021. - Završnom konferencijom, otvaranjem prve “pametne zgrade” u Banatu i uspostavljanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost, prvog takve vrste u Srbiji, danas je u Zrenjaninu obeležen završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC).

Regionalni centar za energetsku efikasnost smešten je u novoizgrađenom objektu u Ulici dr Kornela Radulovića koji predstavlja prvu pametnu zgradu u Banatu, čija je površina približno 500 m2 i koja je izgrađena po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Vrednost radova na pomenutom objektu je blizu 400.000 evra, a simbolično su ga, presecanjem vrpce, otvorili ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, Njena ekselencija ambasador Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Svečanosti je prisustvovao pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojša Vojnović, koji je tom prilikom izjavio: "Dosadašnje iskustvo i praksa pokazuju da zajedničkim pristupom možemo efektivno realizovati jedan kompleksan projekat u kome participira veći broj partnera različitog nivoa upravljanja i sasvim je izvesno da će rezultati ovog projekta imati velike i konkretne benefite za regionalni razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine i područja Banata, a naročito za grad Zrenjanin i njegov dinamičan i prosperitetan lokalni razvoj. Takav stav nije samo moja subjektivna ocena, već ubeđen sam i opšte mišljenje svih partnera na ovom projektu koji su vođeni željom da, pored drugih pozitivnih efekata, snažno promovišu ideju regionalnog povezivanja i ukupne međuregionalne konvergencije u cilju razvijanja dobrih odnosa između zemalja koje dele prirodne, ekonomske i društvene vrednosti."

Studije